50 maut, letupan di luar sekolah perempuan di Kabul

KABUL: Angka kematian akibat bom yang ditanam di luar sebuah sekolah budak perempuan di sebuah kawasan di bandar utama Afghan yang kebanyakan didiami oleh komuniti Hazara Syiah telah meningkat kepada 50 orang, menurut kementerian dalam negeri semalam.

Jurucakap kementerian Tareq Arian memberitahu wartawan sebiji bom kereta meletup di depan Sekolah Sayed Al-Shuhada School kelmarin, dan ketika para pelajar bergegas keluar dari sekolah dalam keadaan panik dua lagi bom telah meletup.

Beliau menyatakan lebih 100 orang yang mengalami kecederaan, sambil menambah bahawa kebanyakan daripada mangsa adalah pelajar perempuan.

Tiada kumpulan setakat ini yang mengakui bertanggungjawab atas serangan itu, namun pihak berkuasa Afghan termasuk Presiden Ashraf Ghani telah mempersalahkan pihak Taliban.

“Taliban adalah dalang di sebalik serangan ini. Mereka telah melakukan serangan yang sama terhadap institusi pendidikan pada masa lepas,” menurut Arian.

Pengganas telah menafikan penglibatan.

Letupan itu telah menggegarkan daerah Dasht-e-Barchi di barat Kabul – satu sasaran yang kerap oleh militan Islam Sunnah – ketika penduduk sedang keluar membeli-belah sebelum sambutan Aidilfitri pada minggu depan, yang menandakan tamatnya Ramadan, bulan mulia umat Islam untuk berpuasa.

Ia muncul ketika tentera Amerika Syarikat terus menarik balik 2,500 anggota tenteranya dari Afghanistan yang dilanda keganasan, meskipun terdapat usaha damai yang goyah di antara Taliban dan kerajaan Afghan bagi menamatkan satu peperangan selama beberapa dekad.

— Agensi

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (2 )