COVID-19: Thailand rekod 914 kes baharu susulan saringan besar-besaran

COVID-19: Thailand rekod 914 kes baharu susulan saringan besar-besaran

Oleh Linda Khoo Hui Li

BANGKOK, 25 Jan — Thailand merekodkan 914 kes baharu COVID-19 susulan pelaksanaan ujian besar-besaran yang dijalankan di Samut Sakhon, wilayah yang mencatatkan penularan bermula pada pertengahan bulan Disember lepas.

Pejabat Kesihatan Awam Samut Sakhon dalam satu kenyataan berkata daripada 914 kes baharu itu, 70 melibatkan mereka yang mendapatkan rawatan di hospital, manakala 844 lagi dikesan menerusi pengesanan kes aktif, yakni melibatkan 760 pekerja asing dan 84 pekerja tempatan.

“Sehingga kini sejumlah 6,555 kes COVID-19 dilaporkan di wilayah itu sejak pertengahan Disember,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu penolong jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Thailand Dr Apisamai Srirangsan berkata Thailand merancang untuk melaksanakan sekjurang-kurangnya 60,000 ujian keatas penduduk wilayah Samut Sakhon minggu ini bagi menghentikan penularan jangkitan COVID-19 dalam negara.

Beliau berkata pihak berkuasa termasuk hospital swasta akan menjalankan pengesanan kes aktif di kilang-kilang, asrama, pasar dan komuniti di Samut Sakhon, wilayah di selatan Bangkok itu.

“Kita harap menerusi pengesanan kes aktif ini, kita akan dapat mengesan lebih banyak kes-kes COVID-19 dan mengawal penularan virus itu.

“Hospital lapangan di Samut Sakhon sedang bersiap sedia untuk menerima lebih ramai pesakit susulan ujian saringan besar-besaran. Sehingga kini terdapat 1,091 hospital lapangan di Samut Sakhon dan 1,400 lagi akan disediakan menjelang Jumaat ini,” katanya dalam taklimat harian COVID-19 di sini hari ini.

Beliau berkata pesakit dengan gejala yang ringan dan asimptomatik akan ditempatkan di hospital lapangan manakala kes-kes teruk akan dirawat di hospital.

Media tempatan melaporkan kira-kira 63,000 orang termasuk pekerja kilang dan penduduk tempatan, serta mereka dalam kumpulan berisiko tinggi, akan menjalani ujian di bawah inisiatif saringan besar-besaran di wilayah berkenaan minggu ini. Dengan tujuh peratus kadar jangkitan, kira-kira 4,400 kes baharu dijangka akan dikesan menerusi tindakan pengesanan kes aktif ini.

Dalam tempoh 24 jam lepas, Thailand merekodkan 187 kes COVID-19 baharu dan dua lagi kematian, menjadikan jumlah keseluruhan kes di Thailand kini 13,687 dengan 75 kematian.

Kematian pertama melibatkan lelaki British berumur 61 tahun yang tiba di Thailand pada 25 Dis dan disahkan positif COVID-19 pada 29 Dis semasa menjalani kuarantin wajib, manakala yang kedua melibatkan wanita Thailand berumur 56 tahun dengan masalah penyakit “cerebrovascular”.

Sementara itu pegawai kesihatan kanan Dr Sophon Mekthon berkata program vaksinasi di Thailand akan bermula minggu ketiga Februari, apabila kumpulan pertama 50,000 dos vaksin COVID-19 yang dibangunkan oleh AstraZeneca Plc dan University of Oxford tiba.

Beliau berkata petugas perubatan dan kumpulan berisiko tinggi di Samut Sakhon, Bangkok dan daerah Tak Mae Sot adalah antara kelompok awal yang akan menjalani program vaksinasi.

Pihak berkuasa pentadbiran makanan dan ubatan (FDA) Thailand meluluskan pendaftaran vaksin yang dikeluarkan oleh syarikat AstraZeneca Co di Itali, Rabu lepas.

Lesen import dan pendaftaran vaksin itu akan sah bagi tempoh setahun, dan FDA Thailand sehingga kini masih belum memberikan kelulusan kepada penggunaan vaksin Sinovac Biotech dari China.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )