Dewan Negara lulus RUU Perbekalan 2020

Dewan Negara lulus RUU Perbekalan 2020

KUALA LUMPUR,. Persidangan Dewan Negara malam tadi meluluskan Rang Undang-undang Perbekalan 2020 (Belanjawan 2020) yang memperuntukkan sejumlah RM297 bilion untuk perbelanjaan bagi tahun berkenaan.

Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Seri Abdul Halim Abdul Samad mengumumkan keputusan itu kira-kira 10.10 malam.

Rang Undang-undang berkenaan diluluskan sebulat suara anggota Dewan Negara selepas dibahaskan selama empat hari bermula Isnin lepas (9 Dis), sebelum digulung oleh setiap kementerian selama dua hari berakhir malam tadi.

Terdahulu, RUU Perbekalan 2020 dibentangkan oleh Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ir. Amiruddin Hamzah untuk bacaan kali ketiga dan disokong Timbalan Menteri Pertahanan Liew Chin Tong.

Amiruddin ketika menggulung perbahasan Belanjawan 2020 itu berkata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka akan mengumumkan kerangka lebih lanjut mengenai inisiatif #WanitaKerja ([email protected]).

Beliau berkata inisiatif itu melibatkan pengambilan semula pekerja wanita yang bercuti melebihi setahun untuk menjaga anak dan bakal memanfaatkan golongan wanita yang menghadapi kesukaran untuk kembali bekerja selepas mengambil cuti bersalin melebihi tempoh ditetapkan.

Persidangan Dewan Negara bersambung hari ini.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )