Harga minyak diniagakan tidak menentu pagi ini

Harga minyak diniagakan tidak menentu pagi ini

SINGAPURA,. Harga minyak mencatatkan turun naik tidak menentu pada perdagangan awal di Asia pada hari ini, sehari selepas mencatatkan lonjakan kukuh daripada kejatuhan besar yang dicetuskan oleh permulaan perang harga antara Riyadh dan Moscow.

West Texas Intermediate bergerak dalam turun naik tidak menentu antara penyusutan kecil dan peningkatan, dengan harga berlegar sekitar AS$34 setong, sementara minyak mentah Brent naik sekitar 0.5 peratus kepada AS$37 setong.

Harga naik lebih 10 peratus pada Selasa, sehari selepas menjunam hampir satu pertiga dalam kejatuhan seharian terbesar sejak Perang Teluk pada 1990-an.

Walaupun harga melonjak semula, pelabur terus berhati-hati selepas Saudi Aramco menunjukkan pada Selasa bahawa ia akan membanjiri pasaran dengan minyak mentah – dan Menteri Tenaga Russia membalas dengan mengatakan negara itu juga boleh meningkatkan pengeluaran.

Kejatuhan pada Isnin dicetuskan oleh Riyadh memacu menerusi pengurangan harga terbesar dalam dua dekad pada hujung minggu, berikutan keengganan Moscow untuk bersetuju mengurangkan pengeluaran.

Arab Saudi dan negara pengeksport minyak OPEC mengetuai desakan minggu lalu untuk mengurangkan lagi pengeluaran bagi menaikkan harga di tengah-tengah kemerosotan permintaan berikutan COVID-19.

Bagaimanapun, Moscow, pengeluar minyak kedua terbesar di dunia, menyekat langkah itu, sekali gus menandakan pakatan dengan OPEC yang bertujuan menyokong pasaran berpecah.

Penganalisis berkata, sentimen positif disokong oleh pentadbiran Amerika Syarikat (AS) menjanjikan langkah bantuan untuk memerangi COVID-19, tetapi memberi amaran bahawa tinjauan masih tidak menentu.

“Pelabur minyak mengambil keselesaan, dan harga mendapat sokongan, dari rancangan pentadbiran Rumah Putih untuk rangsangan ekonomi dan kelembapan kes COVID-19 baharu di China (dan Korea Selatan),” kata Ketua Strategi Pasaran AxiCorp, Stephen Innes. – AFP

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )