Malaysia tarik peningkatan jumlah penggiat pusat data – MyIX

Malaysia tarik peningkatan jumlah penggiat pusat data – MyIX

KUALA LUMPUR, 25 Okt — Semakin banyak operator pusat data telah berhijrah dan akan berhijrah ke Malaysia untuk meningkatkan kelajuan data bagi memenuhi keperluan di bandar-bandar berpenduduk padat di Asia Tenggara, demikian menurut Malaysia Internet Exchange (MyIX).

Pengerusi MyIX Chiew Kok Hin berkata trend seumpama itu turut dipengaruhi oleh permintaan yang lebih tinggi di peringkat tempatan di sebalik penambahbaikan dalam pengawalseliaan aliran data rentas sempadan.

“Lebih banyak kesalinghubungan antarabangsa dan tulang belakang domestik yang kukuh akan terus menarik pelaburan yang besar ke Malaysia.

“Ia hanya munasabah kepada negara kita untuk terus memanfaatkan lokasi geografi yang strategik, kemudahan akses dan kos kemasukan yang lebih rendah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Chiew berkata beberapa tahun kebelakangan ini, pasaran pusat data Malaysia turut menyaksikan pertumbuhan yang kukuh daripada penyedia tempatan dan antarabangsa.

Penggiat asing yang mempunyai pusat data yang beroperasi di Malaysia termasuk Alibaba, Hitachi, NTT, Microsoft, IBM dan Bridge Data Centres.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )