Medan telaga minyak Tarim keluar 30 juta tong minyak dan gas asli

Medan telaga minyak Tarim keluar 30 juta tong minyak dan gas asli

XINJIANG, 21 Dis — Jumlah pengeluaran minyak dan gas asli di medan telaga minyak Tarim di selatan Wilayah Autonomi Xinjiang mencatatkan sebanyak 30.031 juta tong setakat pukul 12 tengah malam Ahad.

Pengurus besar Syarikat Medan TelagaMinyakTarim, Yang Xuewen baru-baru ini memaklumkan, usaha pembangunan dan eksplorasi telah dilakukan secara aktif dalam menaik tarafkan kawasan ini sebagai lokasi yang mampu mengeluarkan minyak dan gas asli sehingga satu bilion tong dalam tempoh Rancangan Lima Tahun ke-13 pembangunan sosioekonomi China.

Beliau berkata, usaha itu akan diteruskan bagi memastikan jumlah pengeluaran dapat mencecah 40 juta tong pada 2025 dan 50 juta tong pada2035.

Jelas Yang, ia bermatlamat mewujudkan sebuah medan telaga minyak dan gas asli sejajar proses modenisasi mengikut arus perdana dunia.

Untuk rekod, Lembangan Tarim seluas 560 ribu kilometer persegi merupakan lembangan minyak dan gas asli terbesar di daratan China dengan rizab yang ditemui mencatat 2.67 bilion tong.

Dalam perkembangan lain, setakat ini, sebanyak 32 medan minyak dan gas asli telah dibina di Lembangan Tarim dalam tempoh 31 tahun lalu dengan jumlah pengeluaran melebihi 400 juta tong, selain gas asli yang dihantar dari kawasan barat ke timur China melebihi 260 bilion meter padu.

Di samping itu, jaringan saluran paip gas juga selesai dibina untuk menghantar gas asli sebanyak empat bilion meter padu setiap tahun ke lima daerah di selatan Xinjiang yang turut memberi manfaat kepada 4.3 juta penduduk tempatan.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )