Menteri dalam negeri Ecuador letak jawatan ekoran rusuhan di penjara

Menteri dalam negeri Ecuador letak jawatan ekoran rusuhan di penjara

QUITO: Menteri dalam negeri Ecuador meletakkan jawatan kelmarin ekoran rusuhan serentak di empat penjara yang menyebabkan 79 orang terbunuh. “Ia adalah keputusan peribadi saya sendiri untuk mengemukakan peletakan jawatan saya yang tidak dapat diubah sebagai menteri,” Patricio Pazmino menyatakan dalam sekeping surat kepada Presiden Lenin Moreno, yang telah didedahkan kepada umum melalui Twitter.

Pazmino, seorang pegawai polis bantuan, berkata “pe-ngurusan beliau sebagai ketua kementerian telah dipersoal-kan,” tanpa memberikan maklumat lanjut. Pada Isnin lepas, Dewan Negara memohon bagi pemecatan Pazmino, termasuk ketua polis dan perkhidmatan penjara.

Peletakan jawatan Pazmino muncul seminggu selepas rusuhan, yang digelar oleh Moreno sebagai satu letusan bagi “barbarisme”.

Pihak berkuasa menyata-kan bahawa rusuhan adalah berpunca dari perbalahan antara kumpulan penjenayah yang bermusuhan bersaing bagi kuasa dan yang di- katakan mempunyai kaitan dengan kartel Mexico dan Colombia.

Pazmino berkata beliau turut meletakkan jawatan bagi sebab-sebab kesihatan, menyatakan beliau telah didiagnos bagi kali kedua dengan COVID-19.

Beliau menyatakan ini menambahkan komplikasi kepada satu penyakit serius yang beliau tidak kenal pasti namun menurut beliau telah mendedahkannya kepada “satu risiko yang sangat besar dan kebarangkalian akan berterusan” ketika me-megang jawatannya.

Pazmino memegang jawa-tannya pada November lepas selepas pemecatan menteri ketika itu, Maria Paula Romo, bagi penggunaan kanister gas pemedih mata yang tamat tempoh ketika bantahan ganas pada Oktober 2019.

— AFP

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )