Pemeteraian perjanjian perdagangan RCEP hasil penting di Persidangan Asean ke-37: MITI

Pemeteraian perjanjian perdagangan RCEP hasil penting di Persidangan Asean ke-37: MITI

KUALA LUMPUR, 8 Nov — Pemeteraian Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) akan menjadi hasil penting kepada Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 dan Mesyuarat Berkaitan yang akan diadakan secara maya mulai 9-15 Nov.

Sidang Kemuncak ASEAN akan dihoskan oleh Vietnam, Pengerusi ASEAN untuk tahun 2020.

Perjanjian RCEP ini akan menjadikan perkumpulan ini sebagai perjanjian perdagangan bebas terbesar di dunia, meliputi hampir separuh populasi dunia dan pada masa sama menyumbang satu pertiga daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia.

Perjanjian itu yang telah dirunding sejak 2013, akan meningkatkan integrasi ekonomi serantau, mempromosikan aliran pelaburan dan memperkuat rantaian bekalan global, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut kementerian itu, para pemimpin sudah bersedia untuk bersidang dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengetuai delegasi negara, diiringi oleh Menteri Kanan dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bersama-sama Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .

Dengan Negara Anggota ASEAN masih lagi bergelut memerangi wabak COVID-19, MITI berkata Sidang Kemuncak itu akan menjadi platform yang ideal untuk membincangkan cara untuk menangani cabaran kesihatan dan ekonomi.

Dengan bertemakan “Cohesive and Responsive”, negara-negara anggota juga akan memberi tumpuan kepada cara terbaik untuk meningkatkan perpaduan, kerjasama dan solidariti ke arah integrasi ekonomi serantau.

Sebelum berlangsungnya Sidang Kemuncak Para Pemimpin, Menteri-menteri Ekonomi akan bersidang di Mesyuarat Majlis Komuniti Ekonomi ASEAN dan membincangkan penyelesaian yang nyata dan jalan ke depan untuk menyokong pemulihan ekonomi serantau dengan mengekalkan pasaran terbuka untuk perdagangan dan pelaburan.

Dalam hal ini, cadangan Kerangka Pemulihan 2 Komprehensif ASEAN (ACRF) dan rancangan pelaksanaannya, akan diserahkan untuk disahkan oleh Pemimpin ASEAN pada Sidang Kemuncak.

“Harapan kami adalah agar ACRF dilaksanakan supaya ia dapat memberikan penyelesaian mampan untuk pemulihan ekonomi yang menjadi sangat penting kerana COVID-19,” kata Azmin.

Mesyuarat-mesyuarat yang akan diadakan itu juga akan menampilkan Sidang Kemuncak biasa dengan Rakan Dialog ASEAN, iaitu Sidang Kemuncak ASEAN-China ke-23, Sidang Kemuncak ASEAN-Jepun ke-23, Sidang Kemuncak ASEAN-Korea ke-21, Sidang Kemuncak ASEAN-Amerika Syarikat ke-8 dan Sidang Kemuncak Pemimpin ASEAN-New Zealand.

Yang lain adalah Sidang Kemuncak Pemimpin ASEAN-Australia ke-2, Sidang Kemuncak ASEAN Plus 3 ke-23, Sidang Kemuncak Asia Timur ke-15, Sidang Kemuncak ASEAN-PBB ke-11 dan Sidang Kemuncak ASEAN-India ke-17.

MITI berkata Sidang Kemuncak dengan Rakan Dialog ini diharapkan dapat meningkatkan kerjasama dalam beberapa bidang, dengan penekanan untuk merapatkan hubungan perdagangan terutama di celah-celah pandemik COVID-19.

Sidang Kemuncak Pelaburan Perniagaan ASEAN 2020 juga dijadualkan berlangsung sempena Sidang Kemuncak ASEAN ke-37, dengan tema “Digital ASEAN: Sustainable and Inclusive’’.

ASEAN BIS 2020 dijangka menjadi tuan rumah bukan sahaja kepada Rakan Pemimpin dan Dialog ASEAN, tetapi juga Ketua Pegawai Eksekutif ASEAN dan global, penggubal keputusan terkemuka, kumpulan pemikir dan juga pemimpin pemikir, kata MITI.

ASEAN BIS 2020 akan diakhiri dengan acara Anugerah Perniagaan ASEAN yang akan memberi penghormatan kepada perniagaan terbaik di rantau ini, khususnya, perusahaan yang telah menunjukkan semangat untuk mengatasi cabaran pada masa-masa yang mencabar ini.

– BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )